Irmeli Rytkönen kuulostaa rauhalliselta. Hän on juuri käynyt keskustelemassa Markantaloa boikottiin vaativien mielenosoittajien kanssa.

”Ostoboikotti on laiton toimenpide”, Markantaloa ja Giganttia johtava Rytkönen sanoo.

Palvelualojen ammattiliitto eli PAM sai boikotista sakot maanantaina. PAMin mielestä laittomuuksiin syyllistyi Markantalo-ketju, kun se purki pääluottamusmiehensä työsuhteen.

Ennestään liitolla ja Rytkösellä on sukset ristissä viime kesän yt-neuvotteluista, joissa Markantalo jakoi työntekijöille potkujen ja lomautusten sijasta palkanalennukset.

Ja sitä ennen kohua syntyi Gigantin ”ilmiantopuhelimesta”. Viranomaiset moittivat linjaa, jonne työntekijät saattoivat raportoida muiden rikkeistä.

Ja edellisvuonna yhtiö sai tuomioistuimelta maksettavakseen neljän kuukauden palkat laittomasta irtisanomisesta. Potkut sai hiukan ennen sulkemisaikaa kotiin lähtenyt myyjä.

Irmeli Rytkönen alkaa jo vaikuttaa pahikselta.

”Olen ollut kymmenen vuotta Gigantin toimitusjohtajana. Meillä on oikein hyvä henki. Jos ilmapiiri olisi huono, niin miksi meillä ei ole joukkoeroja?” Rytkönen puolustautuu.

Uusimmassa kiistassa Markantalo ja Rytkönen saivat tuekseen työnantajien Suomen Kaupan Liiton. Työnantajapuolen mielestä oli perusteltua purkaa pääluottamusmiehen työsuhde, sillä tämä oli Markantalon mukaan ollut poissa kaksi päivää ilman lupaa. Pääluottamusmies on sanonut olleensa PAMin koulutuksessa, johon Markantalo kuitenkin kirjallisesti kielsi osallistumasta.

Rytkösen mukaan pääluottamusmiehen selitykset ovat vaihdelleet niin paljon, että luottamus on mennyt.

PAMin mielestä poissa sai olla, koska pääluottamusmiehen nimeä ei ollut vuorolistassa. Lisäksi liitto on sitä mieltä, että tavallinenkin työntekijä saisi olla poissa viikon ilman selityksiä, ennen kuin työsuhteen voi purkaa.

Asian ratkaisee työtuomioistuin.

Rytkösen mukaan kiistellyn pääluottamusmiehenkin kanssa yhteistyö on ollut tähän asti hyvää.

”Hän on ollut hyvä, aktiivinen pääluottamusmies”, Rytkönen kehuu.

Ilmiantopuhelin oli puolestaan kansainvälisen emon kiusallinen keksintö, jota oli pakko soveltaa Suomeen.

Onko näissä kiistoissa jokin opetus?

”Oman työyhteisön tuki on kaikessa liiketoiminnassa tärkeintä. Kiitos kaikille markkalaisille ja giganttilaisille tuesta. Uskomme, että olemme menetelleet sekä moraalisesti että juridisesti oikein”, sanoo Rytkönen, joka on koulutukseltaan juristi.

- Talouselämä.fi