Kiista Markantalon palkanalennuksista ei selvinnyt neuvotteluin, vaan myyjiä edustava ammattiliitto PAM vie asian todennäköisesti syksyllä käräjäoikeuteen. Parhaillaan liitto kerää Markantalossa työskenteleviltä jäseniltään valtakirjoja, joilla se voi ajaa juttuja oikeudessa.

Markantalon omistavan DSG:n Suomen-maajohtajan Irmeli Rytkösen mukaan lopulta vain 16 työntekijää kaikkiaan 420:stä markantalolaisesta kieltäytyi allekirjoittamasta uutta työsopimusta alemmilla palkoilla.

”Markantalon henkilökunta on osoittanut aikamoista yhteishenkeä siinä, että suurin osa on allekirjoittanut sopimukset. Heistäkin on parempi pelastaa satojen ihmisten työpaikat”, Rytkönen sanoo ja muistuttaa uuden sopimuksen olevan vielä työehtosopimuksen minimiä parempi.

Yt-neuvottelujen tuloksena Markantalosta irtisanottiin 54, koska ketju päätti lopettaa Tradekan Euromarkettien yhteydessä olleet 12 kodinkonemyymälää. Rytkösen mukaan pahimmassa tapauksessa ketjusta olisi pitänyt irtisanoa 120–150 henkeä.

”Ei kukaan yritysjohtaja halua lähteä tällaiselle tielle. Tilanteessa ei ole muuta vaihtoehtoa, ja on hienoa että pääosa henkilökunnasta on seissyt sen takana”, Rytkönen sanoo.

Työntekijöiden mukaan palkka-ale vaihtelee muutamasta prosentista jopa 40 prosenttiin. Rytkösen mukaan 40 prosentin alennus toteutuu vain sellaisessa tapauksessa, jossa työntekijä on itse halunnut siirtyä osa-aikaiseksi.

Ammattiliitto kehottaa jäseniään kirjaamaan uuteen työsopimukseen erimielisyyden palkan osalta, jolloin liitto voi ajaa asiaa valtakirjoilla, PAMin johtaja Anssi Vuorio kertoo.

”Jos yksittäiset ihmiset riitauttavat asian, se on valitettavaa, mutta käydään sitten prosessi läpi”, Irmeli Rytkönen puolestaan sanoo.

- HS.fi