Palvelualojen ammattiliitto PAM ja kansainväliseen kodintekniikkayhtiöön DSG Internationaliin kuuluva Markantalo käyvät ankaraa kiistaa palkanalennuksista. Markantalo kävi yt-neuvottelut ja tarjosi niiden seurauksena henkilöstölle uutta työsopimusta, johon sisältyivät myös palkanalennukset.

PAMin neuvottelupäällikön Juha Ojalan tapauskuvauksesta syntyy vaikutelma, että kiistan siemenet kylvi Markantalo itse viime vuonna.


DGS:n maajohtaja Irmeli Rytkönen vakuuttaa, että yhtiö on käyttänyt jo kaikki pehmeät keinot.

Markantalon työntekijöiden palkat olivat aikaisemmin määräytyneet voimakkaasti provisioiden perusteella, ja yhtiö muutti palkkoja kiinteiden kuukausipalkkojen suuntaan. Uudistus noudatteli toteutunutta palkkarakennetta; hyvin myyneet myyjät saivat uudessa järjestelmässä hyvät kiinteät palkat.

DSG:n Suomen maajohtajan Irmeli Rytkönen ei kiistä kuvausta.

"Historiaa ei voi kerralla pyyhkiä pois", Rytkönen sanoo.

Historiasta DSG sai Markantalon ostaessaan muitakin rasitteita. Yhdessä uuden palkkarakenteen kanssa ne johtivat siihen, että Markantalo vaipui viime vuonna tappiolle, ja joutui kulukuurille. Taulukkopalkkojen alentamisesta ei Markantalossa kuitenkaan ole kyse.

Rytkönen kiittää nyt työntekijöitään ymmärtämyksestä. Lähes kaikki 420 työntekijää ovat hyväksyneet uudet työehdot. Vain 16 ei ole sopimusta allekirjoittanut.

PAMin neuvottelupäällikkö Juha Ojala taas sanoo, että liitolla on "kymmeniä" valtakirjoja sopimuksen riitauttamiseksi.

PAMilla erikoinen pehmolinja

PAM vetoaa Korkeimman oikeuden lama-ajalta periytyvään päätökseen, jonka mukaan palkanalennusta saa käyttää sopeutuskeinona vain äärimmäisessä tilanteessa, viimeisenä keinona.

PAMin mielestä Markantalon tilanne ei ole äärimmäinen, vaan ensin pitäisi käyttää "pehmeämmät" keinot.

Liiton mielestä pehmeämpiä keinoja olisivat lomautukset, irtisanomiset, määräaikaisten vähentäminen ja osa-aikaistaminen.

Rytkönen korostaa, että yhtiö on jo toteuttanut runsaasti muitakin toimia kannattavuuden parantamiseksi.

"Palkanalennukset eivät ole pääasiallinen tuloksen parannuskeino", hän sanoo.

PAMin Ojalan mukaan Markantalon tapainen palkanalennusvaatimus on ainutlaatuinen.

Aivan tuntematonta palkkojen alentaminen ei silti ole suomalaisessa työelämässä. Joskus siitä sopivat työnantaja ja työntekijät kaikessa hiljaisuudessa esimerkiksi työpaikkojen ollessa uhattuina. Tavallisimmin palkka-ale uhkaa ulkoistussopimusten yhteydessä.

- Talouselämä