Markantalon toimitusjohtaja on tyytyväinen yt-neuvotteluiden tuloksiin. Kodinkoneketjun pääluottamusmies ei pidä työnantajan tavasta hoitaa palkanalennuskiistaa.

Kuusitoista Markantalon työntekijää on kieltäytynyt allekirjoittamasta yt-neuvotteluiden tuloksena tarjottua uutta työsopimusta. Lisäksi neljä on allekirjoittanut, mutta varannut oikeuden riitauttaa palkanalennus, kertoo toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen.

– Kokonaisuudessaan henkilökunta on osoittanut mieletöntä yhteishenkeä. Suurin osa tietää, että toinen vaihtoehto olisi konkurssi, jolloin olisimme kaikki kahdessa viikossa pihalla, Rytkönen sanoo.


PP=1?Suurin osa on allekirjoittanut uuden sopimuksen. Palvelualojen ammattiliitto PAM aikoo käynnistää riitauttamismenettelyt lomien jälkeen elokuussa.

Markantalo irtisanoi kesäkuussa 55 työntekijää 420:stä. Noin kolmellesadalle annettiin irtisanomisilmoitus ja tarjottiin uutta työsopimusta, jossa palkkaa oli tuntuvasti alennettu lähemmäs työehtosopimuksen rajoja. Suurimmillaan palkasta lähti jopa neljäkymmentä prosenttia.

Markantalon pääluottamusmies Ilkka Liettilä ei ole yhtä tyytyväinen. Hänen mukaansa palkanalennuksista on alettu joidenkin kohdalla tinkiä, ja jopa tarjottu parempaa palkkaa kuin se ennen alennusta oli ollut. Muualla ketjussa tieto herättää katkeruutta.

Liettilän mukaan yhden myymälän työntekijä on onnistunut neuvottelemaan itselleen jopa paremman palkan kuin se ennen alennusta oli. Työntekijä oli käynyt kysymässä kilpailijalta palkkatarjousta ja kysyi, saisiko saman Markantalosta.

– Markantalosta tarjottiin sama. Työnantaja oli valmis maksamaan hänelle enemmän kuin vanha palkka, hän kertoo.

Espoon-myymälässä viimeistä työntekijää, joka ei lähtöpäätöstä ole vielä tehnyt, on nyt yritetty houkutella jäämään alennettua paremmalla palkalla. Työntekijälle on annettu mahdollisuus määritellä "kipuraja", jolla hän jäisi taloon.

– Sehän on iso vale. Niin ei voi tehdä, toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen sanoo.

Hänen mukaansa tarjotuissa uusissa palkoissa on eroja, kuten palkoissa normaalistikin on keskinäisiä eroja.

– Mutta että ketään olisi jälkeenpäin yritetty houkutella korkeammalla palkalla, sellaista ei ole tehty, hän sanoo.

Yt-neuvotteluiden tuloksena jotkut Markantalon myymälät kokevat varsinaista henkilöstöpulaa, kun irtisanotut lähtevät uusiin työpaikkoihin. Espoon-myymälään on jäämässä vain kolme vanhoista työntekijöistä, kun loput ovat kieltäytyneet vanhasta työstään alemmalla palkalla.

Suljettavaksi suunniteltu Seinäjoen-myymälä suljettiin kaksi viikkoa etuajassa henkilöstöpulan takia. Espoon-myymälästä Rytkönen ei ole huolissaan, sillä sinne halukkaita työntekijöitä riittää.

– Ei ole minkäänlaisia suunnitelmia sulkea myymälää. Meillä on paljon niitä, jotka haluavat Espooseen niillä ehdoilla, jotka irtisanotuille ovat tarjolla, hän sanoo.

- Taloussanomat