Markantalo-kodinkoneketju jakoi lähes koko henkilökunnalleen irtisanomisilmoitukset. 60 sai potkut, ja muut saavat jatkaa töitä vain allekirjoittamalla uuden sopimuksen alemmalla palkalla.

Markantalo-kodinkoneketjun yt-neuvottelut päättyivät tällä viikolla tylyyn tulokseen: lähes koko 450-henkinen henkilökunta sai irtisanomisilmoitukset. Suurin osa heistä saisi jatkaa, mutta vain jos allekirjoittaa uuden työsopimuksen alemmalla palkalla ja huonommilla työehdoilla. Pahimmillaan palkanalennukset olisivat jopa noin 40 prosenttia, alimmillaan jäisi tämän vuoden yleiskorotus saamatta, kertoo pääluottamusmies Ilkka Liettilä. Alennukset vaihtelevat toimipistekohtaisesti.

Noin 60 työntekijää irtisanottiin Euromarketien yhteydessä olevista liikkeistä. Näistä liikkeistä osa suljettiin jo ennen yt-neuvottelujen virallista päättymispäivää ja loputkin suljetaan kesän aikana. Lisäksi Markantalo sopi neuvottelujen tuloksista toimipistekohtaisesti sen sijaan, että niistä olisi neuvoteltu loppuun asti työntekijöiden edustajan kanssa.

Yritys ilmoittaa poikkeuksellisten neuvottelujen perusteeksi tuotannolliset ja taloudelliset syyt. Oikeutta harvinaislaatuisiin palkanalennuksiin se perustelee oikeuden ennakkotapaukselta laman ajalta: tuolloin korkein oikeus hyväksyi yhden yrityksen viimeisenä poikkeuskeinona konkurssin välttämiseksi palkkojen alentamisen, kun muut keinot oli jo käytetty.

PAMin näkemyksen mukaan Markantalon tarjoamat uudet sopimukset ovat riitautettavissa ja asia on liiton hoidettavana.

- PAM.fi