Kodinkoneketju Markantalon aikeet alentaa työntekijöidensä palkkaa saattavat johtaa oikeudenkäynteihin. Palvelualojen ammattiliitto (PAM) ei hyväksy ketjun aikomuksia, joiden mukaan työntekijät saavat jatkaa töissä sillä ehdolla, että allekirjoittavat uuden työsopimuksen alemmalla palkalla.

Markantalo on perustellut palkanalennuksia tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä.

-  Vielä on epäselvää, mitä tulemme tekemään. Pyrimme ensin saamaan tarkempaa tietoa yrityksen taloudellisesta tilasta, kertoo PAM:n varapuheenjohtaja Anssi Vuorio.

Markantalon kaikki 450 työntekijää saivat tiistaina päättyneiden yt-neuvotteluiden myötä irtisanomisilmoitukset. Valtaosalle työntekijöistä luvattiin jatkoa, mutta vain allekirjoittamalla uuden työsopimuksen alemmalla palkalla ja huonommilla työehdoilla.

Suuri osa työntekijöistä on allekirjoittanut uuden sopimuksen. PAM:n mukaan sopimukset voidaan kuitenkin riitauttaa.

- On mahdollista, että asiassa edetään oikeudenkäyntien kautta. Olemme tarvittaessa valmiita tarjoamaan oikeusapua työntekijöille, Vuorio sanoo.

Markantalon pääluottamusmies Ilkka Liettilä kertoo, että suurimmillaan palkanalennukset ovat olleet 36 prosentin luokkaa. Hän uskoo, että asiassa voidaan päästä sopuun vain jos työnantaja on valmis muuttamaan toimintamallia.

Markantalon toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen ei näe mitään syytä muuttaa suunnitelmia.

- Koko yt-neuvottelujen aikana PAM:lta ja Suomen kaupan liitolta ei ole tullut poikkipuolista sanaa suunnitelmistamme. Olisiko parempi vaihtoehto sulkea enemmän myymälöitä, Rytkönen kysyy.

Yt-neuvottelujen myötä irtisanottiin lisäksi 60 työntekijää Euromarketien yhteydessä olevista liikkeistä.

Tavoitteena on irtisanoa vielä toiset 60. Turussa loppuu Länsikeskuksen Euromarketin Markantalo, joka on työllistänyt neljä henkilöä.

- Turun Sanomat