Kodinelektroniikkaketju Markantalo vaatii kaikkia työntekijöitä allekirjoittamaan uuden työsopimuksen, jossa palkka alenee pahimmillaan 40 prosenttia.

Kaikkien Markantalon työntekijöiden on pakko allekirjoittaa uusi työsopimus. Jos työntekijä ei suostu allekirjoittamaan uutta työsopimusta, hän saa potkut.

Uusi työsopimus merkitsee roimaa palkanalennusta. Alennukset vaihtelevat liikekohtaisesti. Palkanalennukset vaihtelevat parista prosentista 40 prosenttiin.


PP=1?Uusi työsopimus liittyy Markantalon eilen päättyneisiin yt-neuvotteluihin. Neuvottelujen piirissä oli 450 työntekijää. 60 työntekijää saa suoraan potkut.

Pääluottamusmies Ilkka Liettilä sanoo, että työntekijät todennäköisesti riitauttavat sopimuksen. Markantalon uudet työsopimukset ovat loppuviikolla esillä kaupan alan työntekijäjärjestössä PAM:ssa.
Liettilä ihmettelee, että kaupan alalla ovat tulossa yleiset palkankorotukset, mutta Markantalossa palkat laskevat.

– Työnantaja on vedonnut tuotannollistaloudellisiin tekijöihin. Palkat alenevat eniten niillä, jotka ovat vanhoja työntekijöitä ja joiden yksiköt eivät tuota kunnolla.

Markantalo kertoi eilen irtisanovansa kaikki MarketMarkantalon-ketjun työntekijät. Markantalo sulkee Euromarketien yhteydessä toimivan ketjun. Siihen kuuluu 12 myymälää. Myymälä sulkeutuu muun muassa Lempäälän Ideaparkissa.

Kaksi palkanalennusta vuoden aikana 

Markantalossa kodinkonemyyjänä työskentelevä kertoo, että hänelle on tulossa vuoden sisällä jo toinen palkanalennus.

Viime marraskuussa Markantalo teki työntekijöiden kanssa uudet työsopimukset. Provisiopalkka muuttui kiinteäksi kuukausipalkaksi. Kodinkonemyyjän palkka aleni käytännössä 20 prosenttia.

Uusi tarjous alentaisi myyjän tuntipalkkaa kuudella eurolla ja kuukausipalkkaa lähes 40 prosenttia.

Työntekijöiden keskinäistä yhteydenpitoa ja edunvalvontaa on heikentänyt se, että Markantalosta poistuivat viime marraskuussa henkilökohtaiset sähköpostiosoitteet ja vuorovaikutteinen Intranet.

Taloussanomat ei tavoittanut Markantalon toimitusjohtajaa Irmeli Rytköstä kommentointia varten.

- Taloussanomat