Pam syyttää Markantalon tappioita konsernista ohjatuiksi

Vantaan käräjäoikeudessa käsiteltiin tiistaina kodinkoneliike Markantalon 18 työntekijän palkanalennuksia.

Markan talo Oy irtisanoi heidät vuosi sitten ja palkkasi sitten takaisin pienemmällä palkalla. Palkka putosi muutamasta kympistä muutamaan sataan euroon kuukaudessa.

"Markantalon tilanne oli niin heikko, että muiden säästötoimien ohella palkanalennus oli välttämätön", Markan talo Oy:n asiamies Kirsi Eksymä sanoi oikeudessa.

 

Markantalo myytiin 2006 kansainväliselle Elkjøp-konsernille, joka omisti kodinkoneketju Gigantin. Palvelualojen ammattiliitto Pamin mukaan konserni otti strategiseksi linjakseen saada Markantalon tulos näyttämään negatiiviselta.

"Perusteita palkkojen alentamiselle ei ollut", Pamin lakimies Liisa Aro sanoi Vantaan käräjäoikeudessa.

Eksymä puolestaan vakuutti, että Markantalo yritettiin pelastaa kaikin tavoin.

Markantalon perustaja ja pitkäaikainen omistaja Erkki Tuovinen sanoi oikeudelle, että kohtalokkaaksi osoittautui Tradeka-sopimus, ja ykkösbonuskortin käyttöönotto Markantalon myymälöissä. Se söi katteesta puolet.

Aro ei pitänyt uskottavana, että juuri yrityskaupan aikaan Gigantin tulos lähti nousuun, mutta Markantalon talous romahti.

"Erittäin hyvin voiva yritys on muuttunut erittäin nopeasti tappiolliseksi, ja samaan aikaan saman konsernin toinen yritys on noussut", hän sanoi.

 

Pamin juristi sanoi, ettei Markantalon tapausta voi verrata niihin korkeimman oikeuden (KKO) päätöksiin, joiden mukaan palkanalennukset voidaan hyväksyä silloin, jos ne pelastavat koko yrityksen.

Oikeus antaa ratkaisunsa 18. kesäkuuta.

- HS.fi (Julkaistu: 10.6.2009 lehdessä osastolla Politiikka)