Toimitusjohtaja Irmeli Rytkösen mukaan irtisanomisen pääsyy oli luvaton poissaolo. Ammattiliiton mielestä Markantalo halusi päästä eroon aktiivisesta pääluottamusmiehestä.

Elektroniikkaketju Markantalo on antanut potkut pääluottamusmies Ilkka Liettilälle. Hän on toiminut myös työsuojeluvaltuutettuna.

Liettilä sai potkut maanantaina. Kaupan alaa edustava Palvelualojen ammattiliitto on koko viikon yrittänyt neuvotella Suomen Kaupan Liiton kanssa työsuhteen palauttamisesta. Neuvotteluista ei syntynyt tulosta. Seuraavaksi PAM aikoo viedä tapauksen työtuomioistuimeen.

PAM pitää työsuhteen purkamista törkeänä temppuna ja ammattiyhdistysliikkeen toimintavapauden riistona. Liiton mukaan Markantalolla ei ole perusteita työsuhteen päättämiselle.

PAM:n varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen näkee, että todellisuudessa työnantaja halusi päästä eroon aktiivisesta luottamusmiehestä.

– Markantalolta puuttui pitkään työsuojelutoimikunta. Liettilä joutui työsuojeluvaltuutettuna olemaan yhteydessä viranomaisiin päin ja viime syksynä saatiin toimikunta, Julkunen kertoo. 

Liettilä on toiminut aktiivisesti Markantalon palkanalennuskiistassa. PAM:ssa on hoidettavana useita Markantaloon liittyviä riita-asioita. Myös pääluottamusmiehen oma palkka on riitautettu.

– Markantalo on maksanut luottamusmiehelle palkkaa vastoin sopimuksia, hänen palkkansa on jäänyt merkittävästi jälkeen, Julkunen kertoo. 

Markantalon toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen pitää pääluottamusmiehen potkuja poikkeuksellisina ja valitettavana. Rytkösen mukaan sekä Suomen Kaupan liiton että Markantalon juristit ovat kuitenkin sitä mieltä, että irtisanomiselle on perusteita.

Rytkösen mukaan pääluottamusmies käytti väärin luottamusmiehen asemaansa ja rikkoi yhteisesti sovittuja pelisääntöjä.

Rytkönen ei halua kertoa tarkemmin yksityiskohdista.

– Kyse on luvattomista poissaoloista. Tässä on käytetty luottamusmiehen asemaa väärin.

PAM: Markantalo
sorkki työvuoroja
 

PAM:n varapuheenjohtaja Julkusen mukaan poissaolo liittyy ammattiliiton luottamusmieskoulutukseen osallistumiseen. PAM piti kahden päivän koulutuspäivät luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille kaksi viikkoa sitten.

Julkunen kertoo, että Liettilällä oli kertynyt koulutuspäiviä varten yli 30 tuntia. Hänellä oli myös työvuorolistoissa vapaata päivien kohdalla.

– Liettilä kävi tunnollisena ihmisenä kertomassa työnantajalle, että hän osallistuu noina päivinä koulutuspäivillä. Sen jälkeen työnantaja meni muuttamaan työvuorolistoja. Luvaton poissaolo on tekemällä tehty. 

Julkunen kertoo, että PAM ei halunnut potkujen yhteydessä turvautua ulosmarssiin.

– Markantalo on niin arvaamaton työnantaja, emmekä halua vaarantaa työsuhteita.

-Taloussanomat