Kaupan työntekijäliitto pitää outona Markantalon työsopimusta, jonka perusteella työnantaja voi määrätä myyjän tilapäistöihin vaikka toiselle puolelle Suomea.

Kodintekniikkaketju Markantalo on runnonut uusiin työsopimuksiin harvinaisen työntekijöiden siirtopykälän. Työsopimuksen mukaan ”työntekijä voidaan siirtää toiseen toimipisteeseen samalla talousalueella. Työntekijä voidaan tilapäisesti siirtää muualle Suomeen.”

Samanlaiset liikkumissäännöt ovat voimassa myös Markantalon sisaryrityksessä Gigantissa.


PP=1?Markantalon toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen kertoi eilen tiistaina Taloussanomissa, miten Espoon myymälä on saanut hätäaputyövoimaa Markantalon Kemin ja Jyväskylän myymälöistä. Rytkönen kertoi, miten työntekijät tulevat innokkaina Espooseen. Rytkösen mukaan Espoossa toimii tilapäisapuna myös Gigantin myyjiä.

Palvelualan ammattiliitto PAM:n johtaja Anssi Vuorio pitää pykälää käsittämättömänä.

– Kuulostaa Markantalolta, Vuorio tuhahtaa.

Vuorio ei tiedä muita työnantajia, jotka voisivat yhtä helposti siirtää työntekijöitä paikkakunnalta toiselle.

– Isoilla kauppaketjuilla on kyllä mahdollisuus siirtää työntekijöitä saman ketjun toisiin myymälöihin, mutta tällöin puhutaan samasta työssäkäyntialueesta. Alue on sama kuin on työvoimatoimistoilla.

Markantalo ja Gigantti puhuvat talousalueesta. Vuorio pelkää, että kodintekniikkaketju voi hyppyttää työntekijöitä vaikka 50–60 kilometrin päähän.

Pääluottamusmies Ilkka Liettilä kertoo, ettei tilapäistyövoiman käyttö liity pelkästään Espooseen. Giganttilaisia toimii vt. tavaratalopäällikköinä Markantalon Lappeenrannan ja Mikkelin myymälöissä.

Ikävästä ihmisestä pääsee helposti eroon

Liettilän mukaan vanhoissa, ennen 2000-lukua tehdyissä työsopimuksissa ei ollut pykälää työpaikan vaihdosta samalla talousalueella. Markantalo otti siirtopykälän käyttöönsä 2000-luvulla, kun se pestasi uusia työntekijöitä.

Kesäkuussa päättyneissä yt-neuvotteluissa Markantalo vaati kaikkia työntekijöitä allekirjoittamaan uudet työsopimukset. Uusiin sopimuksiin kuuluu pykälä työpaikan vaihdosta.

Liettilä kertoo, että tilapäistyövoiman käyttö on ollut yleistä Markantalon avajaiskampanjoissa. Ammattimyyjät ovat tulleet muilta paikkakunnilta vahvistukseksi, kun Markantalo on avannut uusia myymälöitä.

Liettilä pelkää uuden työsopimuksen johtavan työntekijöiden mielivaltaiseen pompotteluun.

– Ikävistä ihmisistä pääsee helposti eroon, kun kierrättää heitä ympäri Suomea.

Siirtopykälä on Liettilän mukaan vain yksi monista uuden työsopimuksen kummallisuuksista.

– Työsopimus on viisi sivua pitkä. Mukana on salassapitovelvoite. Työntekijä ei saa kommentoida Markantalon asioita julkisuudessa.

Velvoitteiden rikkominen voi johtaa työsuhteen välittömään purkuun. Työntekijä voi myös joutua maksamaan korvausta, joka suuruudeltaan vastaa puolen vuoden palkkaa.

Lisätulot muuttuivat bonuksiksi 

PAM aikoo riitauttaa Markantalon työsopimuksen. Johtaja Anssi Vuorio sanoo, että asiasta ei enää neuvotella Markantalon kanssa. Viimeiset sovitteluneuvottelut osapuolet kävivät kesäkuun lopulla.

Suurin riidanaihe on Markantalon vaatimat palkanalennukset. Markantalon myyjällä palkka laskee pahimmillaan 40 prosenttia.

Liettilä kertoo, että Markantalo haluaa ryhtyä maksamaan myyjien lisätulot bonuksina. Myyjät ovat saaneet lisätuloa muun muassa vakuutusten ja rahoitussopimuksen myynnistä.

Aiemmin lisät tulivat osana palkkaa. Ne vaikuttivat muun muassa lomarahoihin. Liettilän mukaan edellä mainitut lisätulot lisäsivät 20 prosenttia kokonaisansiota.

Bonuksista työnantajan ei tarvitse maksaa lomarahoja.

- Taloussanomat