Yt-neuvottelujen jälkeen alkaneet yllättävät sairauslomat uhkaavat Markantalon Espoon myymälän pyörittämistä. Markantalo on joutunut pestaamaan hätäaputyövoimaa sisarketju Gigantista.

Kodintekniikkaketju Markantalolla on ollut vaikeuksia pitää Espoon myymälää avoinna. Monet työntekijät ovat jääneet viime viikkoina sairauslomille. Yllättäviä poissaoloja on ollut niin paljon, että myymälän avaaminen on ollut vaakalaudalla.

– Eilen aamulla Espoossa oli kolme työntekijää. Sillä määrällä ei asiakaspalvelua voida kunnolla hoitaa. Tavaratalopäällikkö onnistui kuitenkin saamaan liikkeeseen lisää tekijöitä, Markantalon ja Gigantin toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen kertoo.


PP=1?Rytkösen mukaan Espoon sairastelut alkoivat Markantalon yhteistoimintaneuvottelujen päätyttyä kesäkuun lopussa.

Työnantaja on vaatinut työntekijöitä kirjoittamaan uudet työsopimukset, jotka merkitsevät palkanalennuksia. Tilanne kärjistyi pahiten Espoossa, jossa työntekijöitä on lähtenyt kilpailijoiden palvelukseen.

Työntekijäpulasta huolimatta Markantalo on onnistunut pitämään Espoon myymälänsä avoinna. Espoon myymälässä on työskennellyt muun muassa Gigantin myyjiä. Rytkönen kertoo, että Espooseen on tullut töihin myös Markantalon työntekijöitä eri puolilta Suomea.

– Espooseen on tullut innostuneita tekijöitä muun muassa Kemistä ja Jyväskylästä. Emme voi kuitenkaan luvata heille pysyvää paikkaa, Rytkönen sanoo.

Vanhoja Markantalon työntekijöitä on ollut työttömänä Market Markantalon myymälöiden sulkeuduttua tänä keväänä. Euromarketien yhteydessä toimivia myymälöitä oli 12.

Espoon myymälä kiinnostaa Rytkösen mukaan siksi, että Espoon Markantalo maksaa muuta Suomea parempaa palkkaa.

Markantalon myyjällä ei asiaa Giganttiin

Markantalon pääluottamusmies Ilkka Liettilä ihmettelee Gigantin työntekijöiden käyttöä Espoossa.

– Markantalon työntekijöillä ei ole ollut mahdollisuuksia siirtyä Giganttiin korvaaviin töihin. Yhtiön johto on vedonnut aina siihen, että kyseessä on juridisesti kaksi eri yhtiötä.

Kesälomalta palannut Liettilä kiersi ensi töikseen katsomassa Espoon myymälää. Rekrytointiongelmat pistivät pääluottamusmiehen silmään.

– Liikkeessä oli paljon ulkopuolisia. Paljon näkyi olevan ammattimiehiä Gigantista, muun muassa myymäläpäällikkö.

Rytkösen mukaan Espoon myymälässä on vain muutama giganttilainen. Hän uskoo, että tilanne palaa normaaliksi elokuun jälkeen.

- Taloussanomat