Markantalon pääluottamusmiehen työsuhteen päättämistä koskevaan riitaan löytyi tänään torstaina ratkaisu. PAM on lopettanut kodinkoneketjua vastaan suunnatun ostoboikottinsa.

PAM, työnantajia edustava Suomen Kaupan Liitto ja pääluottamusmies Ilkka Liettilä hyväksyivät asiaa koskevan sopimuksen tänään. Siinä pääluottamusmies saa työsuhteen päättämisestä rahallisen korvauksen. Työsuhde ei palaudu.

PAM lopettaa välittömästi kaikki Markantaloa koskevat painostustoimet. Liitto toivoo, että kuluttajat eivät enää vältä ostamista Markantalosta.

Osapuolet kertovat olevansa sopimukseen tyytyväisiä ja toivovat, että kiistalla ei olisi vaikutusta jatkossa Markantalon toimintaan. Liitot sopivat myös, että neuvottelut muista Markantaloa koskevista erimielisyyksistä aloitetaan uudelleen.

Boikotti kesti lähes kaksi viikkoa. Liettilän työsuhde purettiin 2. helmikuuta, ja PAM aloitti ostoboikotin 6. helmikuuta, kun siihen mennessä ei neuvotteluteitse ollut päästy tulokseen. Liitto järjesti lisäksi 12. helmikuuta mielenilmaisuja Markantalon myymälöiden edustalla kaikkiaan seitsemällä paikkakunnalla. Netissä boikottia tuettiin adressilla ja Facebookiin perustetulla ryhmällä.

Työtuomioistuin tuomitsi PAMin odotetusti hyvityssakkoihin ostoboikotista. Seuraava haaste työtuomioistuimeen olisi ollut perjantaina. Sitä ei nyt tule, kun ratkaisu löytyi.

Työsuhteen päättymisen taustalla oli työnantajan mukaan Ilkka Liettilän osallistuminen PAMin järjestämälle luottamusmieskurssille. Työnantaja kielsi osallistumisen. PAMin kannan mukaan Markantalo halusi päästä eroon aktiivisesti toimineesta pääluottamusmiehestään ja työsuojeluvaltuutetustaan.

Sopimuksesta neuvotellut PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen toivoo, että kuluttajat palaavat normaaliin ostokäyttäytymiseensä.

- Toki meillä on huoli myös Markantalon työntekijöiden työmahdollisuuksista, Julkunen sanoo.

- Tämä oli ensimmäinen valtakunnallinen boikottimme. Liiton johto päätyi tähän harvinaiseen keinoon, koska kyse oli perustavanlaatuisesta asiasta eli luottamusmiehen työsuhdeturvasta. Boikotin venyminen teki siitä myös raskaan.

Hyvänä hän pitää sitä, että keskusteluvälit osapuolten kesken säilyivät tulehtuneesta tilanteesta huolimatta.

-PAM.fi