Mitä? PAM pani Markantalon boikottiin ja järjesti seitsemässä kaupungissa mielenilmaisuja kodinkoneketjua vastaan.

Miksi? Markantalo antoi potkut pääluottamusmiehelleen.

"Tämä on pilkkaa, me kaivataan Ilkkaa!", kuului rytmikäs huuto Vantaan Markantalon edessä viime viikon torstaina. Yli 70 ihmisen viesti meni saman tien perille, sillä paikalle oli saapunut myös toimitusjohtaja Irmeli Rytkönen. Mielenosoitus järjestettiin myös Porissa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Kouvolassa ja Kuopiossa.

Markantalo purki työsuojeluvaltuutettunakin toimineen Ilkka Liettilän työsuhteen vedoten siihen, että tämä oli työnantajan kiellosta huolimatta osallistunut PAMin järjestämälle luottamushenkilökurssille. Liiton kannan mukaan Markantalo halusi olemattomaan syyhyn vedoten päästä eroon aktiivisesta luottamusmiehestään. Se, että Liettilä osallistui liittojen neuvotteleman koulutussopimuksen ulkopuoliselle kurssille, katsottiin Vantaan mielenilmaisussa pienen luokan rikkeeksi.

Luottamusmiehensä puolta oli kylmässä pakkassäässä pitämässä myös entinen työkaveri Arto Juslenius.

- Liettilä on asiallinen. Hän on varmasti pitänyt työntekijän puolta, hän kommentoi.

Juslenius on yksi niistä, joiden asioita Liettilä on ajanut. Hän sai potkut Markantalosta yli 20 työvuoden jälkeen, koska ei hyväksynyt 500-600euron suuruista palkanalennusta. Irtisanomisajan nyt päätyttyä liitto vie tapauksen näinä päivinä oikeuteen. Tässä kuussa  on laitettu vireille Vantaan käräjäoikeuteen monia Markantalon palkanalennustapauksia.

PAMIN ensimmäinen valtakunnallinen boikotti aloitettiin 6. helmikuuta. Liitto kehotti luottamusmiehen oikeuksia arvostavia kuluttajia olemaan ostamatta tavaraa Markantalosta. Boikotista kerrottiin liiton maksamilla lehti-ilmoituksilla, mutta sanoma on kulkenut eteenpäin myös tekstiviesteissä ja Facebookissa.

Kovat keinot otettiin käyttöön, kun neuvottelut Suomen Kaupan Liiton kanssa eivät oleet tuottaneet tulosta. PAMin sopimusalatoimikunnat antoivat vetoapua. Ne korostivat kannanotossaan luottamusmiesten työsuhdeturvan tärkeyttä ja vaativat työnantajia neuvottelupöytään.

Vantaan mielenilmaisussa moni luottamushenkilö tunsi espoolaisen Liettilän henkilökohtaisesti. Tiedossa oli, että ilmapiiri oli Markantalossa kiristynyt jo jonkin aikaa, eikä Liettilän kaksi omaa palkkakiistaa helpottanut tilannetta. Niistä toinen menee hovioikeuteen hänen voitettuaan jutun käräjäoikeudessa viime syksynä.

-Miksi irtisanoa luottamusmies, joka tekee vain työtään? kysyi banderollinsa takaa Jouni Suomalainen. Niin ikään majoitus- ja ravitsemisalalla vaikuttava Merja Lehto korosti, että luottamusmiehen työsuhdeturva on asia, joka yhdistää kaikkia pamilaisia aloja.

Työnantajaliitto vei boikotin odotetusti työtuomioistuimeen, ja liitto kävi kuittaamassa 6000 euron hyvityssakot. Tiistaina boikottia päätettiin jatkaa. PAM on vienyt työtuomioistuimeen Liettilän työsopimuksen purun.

Markantalo on vuodesta 2006 lähtien kuulunut brittiläiseen DSG:hen. Gigantti kuuluu samaan konserniin.

Liettilä: Potkujeni syyt

Ongelmien syy: "Ongelmat alkoivat palkkausjärjestelmän muuttamisesta. Paine työnantajalta paheni viime kesän palkanalennuksista ja kiihtyi syksyn käräjäoikeuden päätöksestä.

Viimeinen niitti: "Tein viranomaisille ilmoituksen siitä, ettei lakisääteistä työsuojelutoimikuntaa ollut edelleenkään perustettu. Sen jälkeen oli vain ajan kysymys milloin lähden."

- PAM-lehti